Před pár dny jsem se úplně neplánovaně ocitla v Mnichově na 183. Oktoberfestu. A o co neplánovanější, o to lepší to bylo!
Jednalo se o firemní setkání a tak mi odpadlo náročné a téměř nemožné shánění hotelu na poslední chvíli. V době Oktoberfestu je velmi náročné se v Mnichově ubytovat, pokud nemáte rezervaci předem. A pokud ubytování seženete, ceny jsou víc než hrozné. Když budete do budoucna plánovat návštěvu slavného pivního festivalu, zajistěte si vše s dostatečným časovým předstihem.
My byli naštěstí ubytovaní v městečku Germering, které se nachází na okraji Mnichova – transport zajistil taxík. Ale na taxikáře pozor – zneužívají velkého množství cizinců a jejich ne vždy střízlivého stavu. Skvělým příkladem může být noční jízda zpět na hotel. Já platila 40 Eur a můj polský kolega za stejnou trasu 60 Eur.
Oktoberfest se slaví již od roku 1810 a původně byl oslavou sňatku prince Ludwiga s princeznou Theresou. Původní termín byl 12. – 17. října, ale postupem času se stal natolik oblíbeným, že došlo k jeho prodloužení a začíná už v září. A to proto, že zářijové noci jsou ještě relativně telplé. Ročník 2016 se koná ve dnech 17.9. – 3.10.
Alegorické vozy měl každý pivovar.
I koně reprezentovali. 🙂
Oktoberfest je známý, jako největší pivní festival světa. Ročně se sem sjíždí okolo 6 milionů návštěvníků, kteří vypijí kolem 7 milionů tupláků piva, snědí 880 volů, 460 000 kuřat a 220 000 párků.
Akce se koná v prostorném 64 akrovém areálu, který najdete na adrese: Theresienwiese, Matthias-Pschorr-Straße 4.
Vstup do celého areálu, i pivních stanů je zdarma (jen do naplnění maximální kapacity, potom už vám nebude vstup do stanu umožněn). Většina stanů je vyrezervovaná dlouho dopředu. Proto pokud to s návštěvou myslíte vážne, udělejte si rezervaci ve stanu, který se vám nejvíce líbí a to s dostatečným předstihem. Stany se dělí na velké a malé. Kapacita malých stanů je kolem 3-4 tisíc osob a kapacita velkých až do nějakých 12-13 tisíc návštěvníků. Celý areál se dělí na dvě části, část s jídlem a pitím a část s atrakcemi pro malé i velké návštěvníky.
Občerstvení.
Pivní stan.
Grilované ryby.
Tradiční suvenýr.
Cena tupláku piva je stanovená pro všechny stejně a letos litr piva vyšel na 10,5 Eura.
Stany se otevírají vždy ve dvou turnusech a to v dopoledním od 11 do 16 a večerním od 17 do 22 hodin. V mezičase provedou vždy rychlou údržbu, takže je vše vždy čisté. Díky tomu už brzy odpoledne potkáte hordy rozjařených milovníků piva. My jsme si o nich mysleli své, faktem ale zůstává, že když opouštíte stan, vypadáte úplně stejně jako ti, které jste před tím maličko odsoudili. 😀 Ono se to sice nezdá, ale 5-6 tupláků, pokud běžně pijete 3-4 piva, vám dá později zabrat.
Anglický mladík nám chtěl ukázat nějaká Gandalfova kouzla a potřeboval k tomu klobouk mého kolgey. 🙂
V každém stanu hraje na pódiu kapela, takže i to může ovlivnit, do jakého stanu si uděláte rezervaci.
My jsme měli rezervaci ve stanu Winzerer Fähndl pivovaru Paulaner s vnitřní kapacitou 8450 a venkovní 2450 osob.
Náš pivní stan.
1. K dispozici máte ve stanu jen jeden druh piva a to od pivovaru, kterému patří celý stan. Na požádání vám ale připraví i vynikající německý radler.
2. Pijte co hrdlo ráčí, většinou nic neucítíte, dokud nevstanete od stolu. Potom už je to trošku horší. Pijte tedy s mírou, nebo nevstávejte. 😀
3. Rada od zkušeného německého kolegy. Jakmile půjdete jednou na záchod, už nepřestanete. Vydržte tedy co nejdéle! 😀
4. Nekupujte si klobouky. Němci si o vás myslí, že jste jen obyčejní turisti. No ale odolejte jim, že?
Stejně jsou ty klobouky báječné!
5. Přijďte v tradičním oblečení. Pro pány jsou to lederhosen – tradiční kožené kalhoty. Pro dámy pak dirndl – velmi atraktivní tradiční součást šatníku. Což zase nám přijde velmi turistické. 😀
Švédská výprava v tradičních krojích – děvčata měla velký úspěch u celého mužského osazenstva.
6. Najezte se rychle, pak už to nepůjde, protože se bude všude stát. Toto prohlásil v 18 hodin náš německý kolega. No jasně, říkali jsme si, po hodině přece nikdo nebude tak jančit. Za chvíli jsme sami byli na lavicích a tančili a zpívali. Přijde to, ani nevíte jak! A je to tradice.
Studený předkrm.
Hlavní chod.
Hodinu po zahájení už první lidé tančili na lavicích.
7. Každých 20 minut zahraje a zazpívá kapela tradiční písničku, která má jediný cíl. Donutit vás si přiťuknout se všemi okolo a pořádně se napít. Nemáte tedy šanci odejít střízliví, protože tradice se musí dodržovat.
Nazdraví – prost!
9. V 10 hodin se stan začne zavírat a nastane davové šílenství, pokud se tomu chcete vyhnout, odejděte raději s předstihem.
10. Neberte si taxík hned u areálu Oktoberfestu, ale popojděte kousek dál. Rozdíl v ceně za jízdu je obrovský.
Ráno poté bude možná pro vás trošku náročnější, ale věřte mi, že ty báječné vzpomínky a zážitky za to stojí!
Pivu zdar a Oktoberfestu zvlášt – prost!